top

 

Uldens egenskaber

Uld - Naturens mesterværk, som har været et attraktiv fiber i århundrede.

Uld er naturens eget mesterværk. Uld er et smukt & fantastisk materiale, som er skabt fra naturens side til både at kunne bruges vinter & sommer. Der har været mange myter om ulden gennem tiderne. Men i dag er kvaliteten af uld væsentligt anderledes end tidligere, & mange myter er gjort til skamme.

Uld er fårenes beklædning & hår. Og uldfibre er hår med skæl & modhager. Kruset uld med mange skæl, kradser mere. Men er derimod lettere at holde rent. Skællene skyer snavs & skidt, og som regel kan snavs lige børstes af. Fibrenes modhager gør at ulden holdes sammen & jo flere modhager, jo større evne til at filte. Uld er antistatisk & tiltrækker i mindre grad tørt smuds & lugt end andre textile stoffer. Og uld flammer ikke op, hvis det kommer i forbindelse med ild.

Uldens egenskaber er så mangfoldige, at vi kun kan nævne nogle få af dem her. Ulden er noget at det lækreste, mest varmegivende & naturlige materiale der findes. Derfor har ulden naturligvis altid været brugt til sweaters, vanter & huer mm. (siden man fandt ud af at hårene på får kunne klippes af & bruges til uldgarn). På Island, Norge & Færøerne findes især smukt & lækkert strik.

Uld tempererer mere end det varmer. Og der findes simpelhen ikke noget bedre materiale til at sikre mennesker en konstant overfladeremperatur end fårets uld-pels. Uldhårenes små krusninger bevirker at uldtrøjen får et lag af stillestående luft, som er hemligheden i alt slags isolering. Denne egenskab & tilstand bevarer uld, selv i vådtilstand. Da luftrummene ikke fyldes med væske. Alt dette skyldes uldfibrenes vandabsorberende egenskab, & uldens naturlige fedtindhold / lanolinen. Uldfiberen opsuger vand i form af vanddampe. Og vanddampen indgår i en kemisk process under udvikling af varme. Sådan at ulden, som det eneste fibermateriale, er varmere i våd tilstand.

Uld kan suge & optage væske op til 40% af sin egen vægt, uden at føles våd eller ændre egenskaber. Råuld lader kun modstræbende vand trænge ind, da det har et meget stort indhold af lanolin eller uldfedt. Som er et aldeles vandafvisende stof. Lanolinen bruges desuden til hudcremer & sæber.

Der er egentligt 2 årsager til at uld er varmere end andre tekstilstoffer. Nr. 1 er at uld er bedre til at optage vand. Og nr.2 er at uldtrådene kan rumme mere luft end andre tekstil materialer. Og dermed isolerings effekten.

Vask & vedligeholdelse af uldne striktrøjer & uldtrøjer. Strik af 100% ren ny uld vaskes i lunkent vand eller håndvarmt vand, med skånsom sæbe. Gerne rigtig uldvaskemiddel. Vrid ikke sweateren, men pres/klem den let & skyl efter med lunkent vand, Ikke koldt vand. Brug aldrig vaskemaskine eller tørretumbler. Når du vil tørre striktrøjen, så klem vandet ud at den & læg den til tørre på et håndklæde. Eller rul den ind i håndklædet. Når trøjen er næsten tør, kan man hænge den op på en bred bøjle & lufte den. Overdrevent vask er aldrig godt. Tag i stedet at hænge sweateren ud i frisk luft/blæsevejr. Eller endnu bedre hæng den ud i let frostvejr. Så renses trøjen, da der sker en kemisk renseeffekt mellem lanolinen & fugten. Hvis trøjen ikke direkte er beskidt, er dette langt den bedste løsning. Og alt lugt & sved er væk.